Att genomgå en operation kan kännas nervöst. Även om det inte är en stor operation, eller om det är en skönhetsoperation kan man behöva lite extra stöttning. Många unnar sig en bit choklad för att varva ner lite kvällen innan det är dags. Men är det farligt att äta choklad nära inpå en operation?

Choklad och narkos

Om man ska göra ett bröstlyft i Malmö eller få narkos finns det ofta regler för hur och när man får äta innan operationen. Det beror helt enkelt på att man kan må illa av narkosen, och därför ska man ha fastat innan så att man inte kräks under operationen. Vill man äta choklad innan operationen går det i regel bra fram till klockan 20.00 dagen innan operationen om man ska sövas på morgonen. I annat fall får man rådfråga sin läkare. De här tiderna gäller dock för all mat. Dricka får man ofta göra fram till fyra timmar innan det är dags för operation.

Bra kost efter en operation

Efter att ha opererats är det viktigt att man äter rätt så att kroppen kan återhämta sig. En bit choklad är inte fel att ta, men det kan vara klokt att ha koll på mängden, speciellt om man är stillasittande efter operationen.

Kan choklad vara skadligt?

Nej, man kan inte säga att choklad är direkt skadligt i samband med en operation. Om man har diabetes och får dra ner på insulinet i samband med operationen kan det dock vara klokt att stå över sötsakerna. Det bästa är att rådfråga sin läkare i god tid innan man ska opereras. Då får man också veta om det finns några andra livsmedel man bör undvika en tid innan det är dags för operation.