Om du älskar choklad samtidigt som du vill hålla en bra kosthållning och få i dig tillräckligt med näring finns det bra alternativ. Du kan bland annat göra hälsosamma desserter och mellanmål med choklad. Exempelvis kan du göra en hälsosam chokladpudding med chiafrön och frukt. Chiafrön är väldigt användbara till mer än bara frukost och som tillbehör.

Gör goda och nyttiga desserter

När du gör en dessert eller ett mellanmål baserat på chiafrön får du ett mål som ger kroppen bra med energi, omega-3, kalcium och C-vitamin. Chiafrön binder vätska bra och bidrar till att kroppen har en bra vätskebalans. Du kan göra en god och väldigt hälsosam chokladpudding baserat på chiafrön, kakaopulver, banan, havremjölk och lite honung. Toppa gärna puddingen med goda färska bär. Det är ju helt perfekt att både kunna äta nyttigt och väldigt gott.

Äta choklad ur hälsosynpunkt

Choklad kan faktiskt vara rena naturmedicinen men den är också väldigt kaloririk. Det är främst mörk choklad som är nyttig och sprängfylld med antioxidanter som bland annat kan bidra till ett stabilare blodtryck, att förbättra din syn och öka din prestationsförmåga. Men hur nyttig chokladen är och om den kan bidra till positiva hälsoeffekter beror i mångt och mycket på vad för choklad du väljer att äta. Ju mer processad chokladen är desto mindre av de hälsosamma ämnena finns kvar i chokladen. En processad choklad innehåller även en större mängd fett och socker. Båda sorterna innehåller dock många kalorier och en mörk choklad med en kakaohalt på 80 procent innehåller ungefär 600 kalorier per 100 gram. Om du ska äta choklad ur en hälsosynpunkt ska du äta så ren choklad som möjligt med en hög kakaohalt. Men det utesluter inte att du kan unna dig mjölkchoklad någon gång då och då. Men den typen av choklad kan du spara till helgen när du vill ha något riktigt gott.

Kvinnor kan må bättre av att äta choklad

Antioxidanterna som finns i choklad har många hälsofördelar som att de minskar risken för hjärtinfarkt. Choklad innehåller också fenetylamin som kan hjälpa till att frigöra endorfiner men också öka effekten av dopamin, vilket kan ha positiv påverkan på sexlusten. Det är däremot inte fastställt om choklad verkligen kan öka kärlekskänslor hos människor. Choklad kan däremot öka hormonet serotonin i hjärnan som är ett må bra-hormon. Genom att äta lite extra choklad under menstruation eller pms kan kvinnor bli på något bättre humör eftersom serotonin-nivåerna är lägre under den perioden än vid andra tidpunkter.

Njut av chokladen till fullo

Oavsett om du äter choklad för att det är bra ur en hälsosynpunkt eller inte så är choklad väldigt gott och om du verkligen älskar choklad kommer du att njuta när du äter choklad. När du njuter av något kommer du automatiskt också att må bättre. Främsta anledningen till att äta choklad bör ändå vara för njutningens skull och för att det är gott. Ett tips är att ha en chokladlåda i kylen, då kan du alltid ta dig en god bit choklad när suget kommer.