Ett av de bästa sätten att njuta av choklad är i flytande form. Varm choklad ger en perfekt start på dagen tillsammans med nyttiga och goda tillbehör, och är särskilt njutbart under den kalla årstiden. Du kan välja mellan mer mättande kost som hårt eller nybakat bröd, eller passa på att få in mer färgrika frukter och grönsaker i mixen. Choklad har en rik basnot som passar väl ihop med många olika smaker i kostcirkeln, vilket ger dig en rik variation att välja mellan.

Ett smakrikt val till varm choklad är sesamknäcke från Wasa, som är skapat av fullkornsråg toppat av svarta och vita sesamfrön. Wasas sesamknäcke är kallbakat och innehåller ingen jäst. Här har istället luft pressats in i degen, och på detta vis skapat ett sesamknäcke med en nötig och rund smak vars konsistens passar med alla pålägg. Detta ger dig möjlighet att experimentera och välja ett pålägg som passar bra ihop med chokladens runda och fylliga smak.

Choklad bra för hälsan

Att förtära choklad i fast eller flytande form kan ge dig många olika hälsofördelar. När du äter runt 30 gram mörk choklad en gång per dag i minst två veckor kan du minska kroppens stressnivåer. Detta är resultat som gått att visa via forskning i Schweiz, där chokladkonsumtionen har resulterat i minskningar av stresshormonet kortisol. Det finns också vetenskapliga bevis för att en liten mängd mörk choklad varje dag gör människor gladare och piggare, då choklad innehåller aminosyror som står bakom lyckohormonet serotonin.

Många sorters tillbehör

Du kan välja mellan många olika tillbehör och kost som med fördel äts tillsammans med varm choklad. En festlig topping passar bra till en kopp varm och lyxig choklad, där du kan lägga till vaniljsocker, kardemumma och kanel för en mysig helgstämning. Denna topping passar bra under det kalla vinterhalvåret, även före och efter jul. Drycken måste inte heller ha den traditionella bruna färgen, du kan också göra en rosa variant med vispad grädde på toppen.

Varm choklad till brunch

Varm choklad behöver inte bara avnjutas till frukosten, den passar också bra till brunch med många goda tillbehör. En brunch brukar ätas för att ersätta frukost och lunch, därför träffas människor oftast för att äta brunch på förmiddagen. Den passar också bra att förtära tillsammans med familjen under helgen, då det ofta kan bli sovmorgon vilket resulterar i ett senare första mål på dagen. Vi har ätit brunch i Sverige under minst 100 år, men måltiden kom inte riktigt i ropet förrän på sjuttiotalet. Det är nu också ett vanligt erbjudande på restauranger och caféer. När du lagar din egen brunch kan den bestå av lite mer matig frukost, med amerikanska rätter, äggrätter och söta inslag som varm choklad.