Att äta choklad har många fördelar. Det ligger också många myter bakom chokladätandet. En del säger att man får finnar, att det ger huvudvärk och att det saknar näringsvärde. Inget av det stämmer dock. Visst kan du få ful hy om du äter choklad men då måste du bara äta choklad och inget annat.

Chokladens framsidor

Låt oss istället njuta av chokladen fullt ut genom att skriva om all dess fördelar. Faktum är att choklad innehåller mycket näring och då talar vi givetvis om den mörka chokladen och inte om Marabous mjölkchoklad som visserligen kanske är godare men ändå full av socker. Bra choklad ska innehålla en hög kakaomängd och mindre socker. Då ger den en del magnesium – ett ämne som är viktigt för muskler och sömn. Mycket choklad kan inte bota artros men den kan göra din kropp mer välmående i allmänhet och dessutom stärka den så att sjukdomar som artros inte uppkommer lika lätt.

Många påstår att choklad kan ersätta sex och så sant är det väl kanske inte. Dock har chokladen flera lyckoämnen i sig om man får kalla dem så. Vissa ämnen gör kroppen glad och stärker belöningsnivån i hjärnan. I chokladen hittar du till exempel teobromin och antioxidanter som stärker immunförsvaret och gör dig gladare. Det är kanske det som förknippas med de känslor som uppstår när du har sexlust eller är förälskad men om man trots allt skulle jämföra så är det inte riktigt samma sak.