I stort sett samtliga julkalendrar som visats på SVT sedan 1960 har innehållit choklad på ett eller annat sätt. Det är inte så konstigt med tanke på att choklad är det godis som det äts mest utav under julen. När skådespelarna i julkalendrarna gör det så kan man som tittare enklare relatera till sin egen jul men också bli inspirerad och ta sitt chokladätande till nya nivåer.

Vad är en julkalender?

Så kallade julkalendrar eller julalmanackor som man också kan säga är stora häften av kartong som har 24 stycken rutor. Varje ruta motsvarar en dag i intervallet 1-24 december. Den 8 december tar man alltså och öppnar ruta nummer 8, efter att tidigare ha öppnat de sju förgående rutorna. Varje ruta innehåller en överraskning, och så kallade chokladkalendrar är mycket populära. Då har varje ruta en chokladbit som överraskning till den som öppnar.

Det är dessa kalendrar som gett upphov till tv-kalendrarna. På sätt och vis kan man se varje tv-avsnitt som en ny överraskning, eftersom man inte vet vilka saker som kommer att äga rum.

Var återfinns choklad i dessa tv-kalendrar?

Vanligtvis så finns chokladen återgiven när det vankas julbak eller när familjen eller sällskapet ska koppla av. I Sunes jul så kan man se choklad på många ställen, även på ställen där det inte ska vara egentligen (duschen, bastun, garaget) och så vidare.

Choklad är både barnsligt och vuxet

Tjusningen med choklad är att det går att variera i oändlighet. Man kan inte bara göra traditionell choklad utan till julen är det vanligt att köpa choklad som är fylld/spetsad med olika fyllningar. Likörchoklad är populärt bland vuxna, dock gillar barn i mindre utsträckning sådan choklad utan föredrar i allmänhet mjölkchoklad.

Man får inte glömma att varm choklad också går att variera. Man kan välja att dricka varm choklads motsvarighet till ätbar mjölkchoklad – O’boy eller dricka riktig kakaospäckad varm choklad. Varm choklad dricks med fördel när man varit ute en längre period, exempelvis åkt skidor eller gått en lång vinterpromenad. Det är inte lika populärt att dricka varm choklad på sommaren även om det kan skönjas en ökning under kyliga sommarkvällar.

Jul utan choklad?

Vad gör man om man inte har choklad på julafton och affärerna hunnit stänga? Man kan exempelvis göra kola och om man har kakao kan man försöka sig på att göra egen choklad. Knäck är också ett fullgott alternativ till choklad, likaså glögg eller julmust om man ändå vill ha maximal julkänsla.