Det primära och huvudsakliga syftet med choklad är njutningskonsumtion. Det är tänkt som en produkt att ta till för att förgylla vardagen eller äta mängder av vid högtidliga tillfällen (såsom jul). Choklad har dock en mängd andra användningsområden, nedan listas några sådana.

Dekoration

Precis som att man kan dekorera med kakel kan man dekorera med mycket, inklusive choklad. Möjligheterna till variation är stora. Till påsken är det vanligt att dekorera med harar av choklad, som efter en viss tids exponering äts upp av glupska barn eller vuxna.

Man kan också dekorera med chokladstänger i julgranen. Det är också vanligt att kinderägg dekorerar någon sak vid något tillfälle.

Choklad kan ge snabb energi

Det är vanligt att maratonlöpare tar kexchoklad eller liknande sockerfylld choklad för att snabbt höja nivån av blodsocker i syfte att nå ökad prestationsförmåga. Det är också lätt att äta i farten, det är inget som normalt sett är svårtuggat heller.

Chokladfontän

Alla barns drömmar besannas med en chokladfontän. Det är helt enkelt en fontän som pumpar ut flytande choklad istället för vatten. Det här finns ibland på restauranger, det kan även vara en kul sak för barnen på ett bröllop eller liknande högtidligt skeende.

Till forskning

Precis som med allt annat så har det forskats på choklad. Man har gett råttor choklad för att kunna bedöma hur de påverkas av den. Man har också forskat på vilka positiva och negativa hälsoeffekter som chokladätande resulterar i.

I bakning

Oavsett om man gör chokladbollar eller chokladtårtor så är mörk choklad eller kakao en naturlig ingrediens. Bakverk med choklad i är ofta mycket uppskattade bland gäster och värden själv att avnjuta. Och finns det något som slår kylskåpskalla chokladbollar som stått i kylen något dygn?