Choklad brukar stå med på listor över vanliga njutningsmedel, vilket är varor som man äter eller dricker för att känna välbehag.

Ätandet

Choklad tuggas precis som en banan eller en potatis. Nedbrytningsprocesser påbörjas och amylas spjälkar chokladen i mindre beståndsdelar. Redan i munnen känner vi välbehag av chokladen. Den utsätter våra smaklökar för en smaksensation som vår hjärna kan uppfatta. I hjärnan så bildas lyckohormoner, närmare bestämt endorfiner som gör att vi vill ha mer av chokladen. Innehåller chokladen dessutom socker så gillar vi den instinktivt ännu mer. Våra hjärnor är evolutionärt utvecklade till att sträva efter att få i oss socker, eftersom det ger oss snabb energi som vi kan använda till jakt, fiske eller skördetiden. Den moderna människan skiljer sig på intet sätt från våra förfäder, skillnaden är att vi inte behöver socker utan kan välja att äta energifylld och nyttig mat.

Andra njutningsmedel

Ihop med choklad är andra njutningsmedel förslagsvis tuggummi, mandlar, kaffe, frukter med mera. Det är vanligt att man anordnar chokladprovning, något som liknar vinprovning. Då får man äta ett sortiment av finare chokladsorter för att utröna vilken som är godast och vilken man kan tänka sig att köpa mer av.