Som med mycket annat så är kakaobönor inte något som kan odlas i Europa då klimatet inte tillåter det. Möjligen skulle det fungera att odla kakaobönor i södra Spanien eller andra platser på samma breddgrad, om man kunde ge plantorna extra omsorg.

Vem medförde kakao till Europa?

Det var upptäcktsresaren Christofer Columbus som medtog chokladen från Amerika till Europa år 1502. I 345 år så drack man chokladen, tills man 1847 insåg att man kunde pulverisera kakaobönan och tillsätta i kakor.

Kakaon kunde fungera både som råvaluta, (man fick en vara eller tjänst i utbyte mot X antal kakaobönor) eller som gåva grupper emellan. Idag förekommer inga sådana här ”upptäckter” på samma sätt eftersom hela världen är uppkopplad. Det som sker ena minuten i Sydamerika har redan nått Sverige minuten efter eller sekunderna efter.

Chokladens framtid

Som med mycket annat är det klokt att även diskutera chokladens framtid och inte bara dess förflutna. Troligen kommer choklad vara fortsatt eftertraktat, och då godistillverkare försöker använda mindre socker i sina produkter på grund av hälsoskäl så kommer troligen chokladen bli mindre söt framöver. Då gäller det att hitta naturliga sötningsmedel såsom Stevia att använda istället. Aladdin kommer troligen sälja bra kommande jular också.