För att förstå chokladens framgångar måste man först och främst veta vad choklad är. Vad är det som kännetecknar choklad och hur tillverkas den? Vilka länkar ingår i kedjan som utgör chokladtillverkningen?

Det här är choklad

När man pratar om choklad talar man om antingen ljus choklad (ofta mjölkchoklad) eller mörk choklad. Beställer man en varm choklad på ett café får man in en dryck som smakar choklad. Rent vetenskapligt är choklad framställt ur kakaobönor. Allt som oftast finns där tillsatser som lecitin, kakaosmör, socker och ibland färgämnen. Mjölkchoklad innehåller som namnet antyder mjölk i flytande eller kondenserad form. Mjölkpulver är aktuellt i somliga fall.

Choklad distribueras ofta i chokladkakor som är uppdelade i rutor som är lätta att ta av. På så sätt behöver man inte äta upp hela kakan på en gång utan kan förtära den portionsvis. Det är även vanligt bland godistillverkare att tillverka choklad i lösstyck, här är Lindt’s choklad ett bra exempel. Choklad kan vara både nyttigt och onyttigt, vill man äta nyttig choklad ska man äta mörk choklad med en hög mängd kakaohalt. Generellt får man då en bitter smak på chokladen, mjölkchoklad med socker i är ämnat att smaka sött.

Böndernas roll i sammanhanget

Kakaobönorna växer på kakaoträdet som uteslutande växer i tropiska miljöer i exempelvis Sydamerika och Afrika. Det bönderna gör på plantagen är helt sonika att skörda (plocka ned) de färdigvuxna bönorna för att sedan skicka dessa till chokladproducenter. Kakaobönor är en värdefull handelsvara tack vare att efterfrågan bland konsumenterna är enorm. Kakaobönor är likt kaffebönor något som många länder byggt välstånd av.

Kakaobönorna transporteras till chokladfabriker

Då chokladfabriker finns världen över så går en stor del av bönorna till dessa fabriker, ofta via flyg eftersom det går snabbast. En del bönor öronmärks till separat försäljning, exempelvis privatpersoner som vill göra choklad på egna kakaobönor.

I fabriken

Många chokladtillverkare har egna, hemliga recept som de gärna inte vill dela med sig av. Däremot kan man precis som med kaffebönor inte använda hela kakaobönor i tillverkningen. Bönorna krossas och pulveriseras till kakaopulver. Det här pulvret blandas med diverse ingredienser, som lecitin och socker vilket redan nämnts. Majoriteten av all choklad som finns på marknaden är masstillverkad, det vill säga personalen övervakar bara maskinerna som tillverkar chokladen steg för steg. Exklusiv choklad som tillverkas för hand är dyrare och det gäller även choklad som har speciella ingredienser i sig såsom chili och saffran. Fairtrade-märkt choklad är dyrare då den ger en större vinstutdelning till kakaobönder och annan personal.

När chokladen är färdiggjord sveps den in i cellofanplast, papper eller kartong som har företagets namn påtryckt. Därefter färdas den till butiker, flygbolag, restauranger med mera som vill sälja choklad. Choklad är normalt sett inte farligt för människor att äta, dock kan hundar och katter fara illa av den då de inte kan bryta ner teobromin som finns i kakao. Viss choklad innehåller nötter såsom Snickers (jordnötter) som kan vara dödligt för jordnötsallergiker.