Alla chokladälskare vet att choklad är choklad och all choklad är underbar! Man brukar lite skämtsamt dela upp chokladmänniskor i två kategorier. De som älskar finchoklad och de som avgudar fulchoklad. Men vad är egentligen skillnaden?

Finchokladen

Det är mörk choklad som räknas som finchokladen. Den måste innehålla minst 42% kakao för att få räknas som mörk. Den innehåller mycket antioxidanter och ger en väldigt snabb mättnadskänsla så det blir svårt att äta väldigt mycket åt gången vilket är en av anledningarna till att det benämns som just finchoklad. Mörk chocklad har många hälsofördelar, ju högre kakaohalt desto bättre.

Studier har till och med visat att mörk choklad kan minska risken för hål i tänderna och att det stärker din tandemalj och förbättrar din muns bakterieflora! Det betyder givetvis inte att du ska äta hur mycket choklad som helst och du ska vara ändå noga med tandborstning och välja en riktigt bra tandkräm som innehåller fluor och förebygger karies. Då kan du dessutom njuta med lite bättre samvete.

Det finns numera väldigt många variationer av finchoklad och äter du sorter som till exempel också innehåller nötter så blir det snäppet nyttigare.

Fulchokladen

Det är choklad som såklart inte är ful men räknas in i den kategorin för att den innehåller mycket socker och fett. Den blir lätt beroendeframkallande och mättar inte snabbt så man kan äta mycket av den innan sötsuget är tillfredsställt.

Fulchoklad finns i en hel uppsjö av varianter! Hyllorna i våra matbutiker och godisaffärer är fulla och det kommer ofta nya sorter att prova. Och det är du såklart värt ibland!

Med allt socker så är det även här väldigt viktigt att du sköter munhygienen och borstar tänderna noggrant.

Svensk fulchoklad eller mjölkchoklad brukar vara känt för sin goda kvalité även utomlands.