Redan under Mayaindianernas och inkafolkets respektive tid så hyllades choklad. Kakaobönor offrades i syfte att blidka gudarna. Nutida hyllningar till choklad är med modesta, men ändock har åtskilliga miljarder satsats på att bygga upp museum och annat som är till för att prisa chokladen.

Chokladmuseum

Nyligen öppnades Chocolate Nation i Antwerpen, Belgien där en stor yta upplåtits åt att presentera historisk och modern choklad. Precis som med allt annat så förfinas tillverkningsmetoderna, därför förevisas traditionella sätt att göra choklad på.

Man kan även bevittna montrar där man får se hur gamla chokladförpackningar såg ut, eller speciella samlarobjekt som chokladälskare ägt.

Statyer

Att skapa människoliknande gestalter i choklad är faktiskt vanligare än vad det låter. Den världskände ryske presidenten Vladimir Putin blev i slutet av 2015 förevigad i choklad (åtminstone temporärt eftersom choklad smälter så fort temperaturen inte är gynnsam).

På sätt och vis är det billigare att göra statyer på det här sättet. Choklad liknar brons till färgen, vilket är en vanlig metall som används för att skapa statyer. Man får också mycket publicitet om man väljer att skapa kändisar i choklad.

Sen finns otaliga chokladfontäner världen över, en blinkning till vanliga vattenfontäners funktion.