Chokladproducenter finns världen över och Sverige är ett land med många sådana representerade i butikerna. I vårt lösgodis så är choklad den kanske mest sålda godisprodukten, före lakrits och vingummi.

Vem får tillverka choklad?

I Sverige får vem som helst ansöka om att tillverka choklad, men man måste vara beredd på att Livsmedelsverket har rätt att inspektera ens verksamhet och se att alla livsmedelslagar och hygienkrav följs. Görs inte detta kan man bli belagd med näringsförbud vilket innebär att man inte får sälja chokladen i Sverige. Att tillverka choklad som privatperson i ens eget hem är fullt tillåtet så länge man inte tänker sälja den i stor skala. Att sälja den till grannar eller med sin fotbollsklubb är okej.

Vilka jobbar med att framställa choklad på en professionell nivå?

Om man någon gång sett pretentiöst godis i godishyllorna eller åskådat Lindt’s tv-reklam så kan man lätt få en snedvriden bild av hur choklad tillverkas. Egentligen så är Lindt’s kockar/chokladmakare endast aktiva när det kommer till att framställa nya chokladvarianter efter provsmakningar och justeringar. Lindt tillverkar mycket choklad och den är därför masstillverkad av maskiner.

I företagen finns ledningar som upprättar avtal med olika aktörer såsom kakaobönder, företrädare för flygbolag, mataffärer, politiker och så vidare. Deras arbete möjliggör att chokladen kan säljas till företag och privatpersoner.

På fabriksgolvet jobbar industripersonal såsom maskinoperatörer, lagerpersonal, städare med mera som tillser att produktionen flyter på oförhindrat.

Stora chokladfabrikanter har alltid en VD som ofta tjänar mest (och mycket eftersom choklad är en attraktiv handelsvara).

Därtill kommer personal som har i uppgift att marknadsföra chokladen antingen på traditionellt sätt (reklam i tv och på affischer) eller via sociala medier.

Stora chokladproducenter i Europa

I Europa är Lindt, Fazer, Cloetta, Marabou stora aktörer som exporterar massvis med choklad till resten av världen. Europeisk choklad har ett högt anseende och det visar sig i försäljningsstatistiken. I USA återfinns Mondelez som bland annat tillverkar det hyllade varumärket Toblerone.

Det kan vara svårt att göra karriär som en nystartad chokladproducent. Ovan nämnda bolag är mycket mäktiga och de har dessutom utvecklats genom att köpa upp svagare konkurrenter. Tyvärr är chokladindustrin en industri som är trögflytande, det tillkommer inte så många sensationer eller patent under ett normalt år. Därför måste man vara införstådd att det lättaste sättet att bli rik på choklad är att hoppas på att ens företag blir uppköpt av en marknadsledande chokladproducent.