Choklad kan kombineras med otaliga andra smaker och det är bara fantasin som sätter gränser. Hallon, jordgubb, blåbär, mint, apelsin, kaffe, salt, nötter och chili. Eller varför inte ädelost, bacon, lavendel eller blomkål. Som sagt, det är bara fantasin som begränsar smakkombinationerna men behöver man inspiration har många kockar och konditorer tagit fram recept där choklad kombineras med andra råvaror. Roy Fares är en av dem men det finns många andra, bland andra Jan Hedh som är en av Sveriges främsta inom konditori och bageri. På Malmöbaserade Chocolaterie Les Trois Roses där Jan Hedh arbetar om konsult smaksätter man bland annat senap, vinäger och kryddblandningar med choklad.

Saffran & Choklad

En bra smakkombination är saffran och choklad och det finns mängder av bakverk och sötsaker att testa, till exempel mörk chokladkaka med saffran, chokladtryffel med saffran och chili, saffranskaka med vit choklad och chokladpraliner av vit choklad med saffransfyllning. När man tillagar något med saffran rekommenderas det att använda äkta saffran av riktigt hög kvalitet och sådan kan skoklasser och föreningar sälja genom sälja saffran som importerar sina produkter från Grekland, Iran och Spanien. En del tycker att det är för dyrt med äkta saffran/trådsaffran men med äkta saffran behövs mycket mindre än vad som anges i recepten. Man får dessutom ut mycket mer smak ur äkta saffran än andra varianter.

Saffran, världens dyraste krydda

Saffran kommer från pistillmärken i saffranskrokus. För att få utvinna ett kilo torkad saffran behövs omkring 100 000-150 000 krokusar som alla måste plockas och rensas för hand. Inte konstigt att det är dyrt och man kan räkna med att ett kilo saffran kostar omkring 70 000 kronor eller mer. Iran står idag för den största delen av världens saffransproduktion men kryddan odlas i flera andra länder – inklusive Sverige!

En dödlig krydda

Äter man saffran i alltför stora mängder kan den vara dödlig. Det rekommenderas att äta högst 1,5 gram saffran om dagen och äter man mer än fem gram kan man drabbas av blödningar och kräkningar. Vid intag av 20 gram är kryddan dödlig. Men äter man med måtta är det ingen fara alls!