Choklad är en vara som finns att tillgå i varje samhälle med en mataffär eller kiosk. Produkten är så pass populär att det är svårt att hitta en matvarubutik utan choklad, något som även stämmer bra med mjölk eller potatis. I många krisguider så finns chokladkakor återgivna, något som kan vara bra om man snabbt behöver höja blodsockret eller trösta sig själv eller sina barn med.

Matvarubutiker

Som nämnt så finns choklad i både snabbköp och vanliga livsmedelsbutiker. Ofta brukar chokladen tillsammans med övrigt godis vara nära kassorna. Det beror allra främst på att godis är den vara som det stjäls mest av i butikerna, därför vill butikskontrollanterna ha en god överblick.

Det kan även handla om att man vill ha en sval miljö för godiset och inte minst chokladen. Om chokladen ligger vid kassorna som i sin tur ligger nära entrén så är det lite kyligare där än mitt i butiken. Skillnaden är dock marginell, det går bra att förvara försluten choklad även i vanlig rumstemperatur så länge den inte utsätts för direkt solljus.

Kiosker

Kiosker går runt på att sälja cigaretter, godis och choklad till ett dyrare pris än vad som råder i livsmedelsbutikerna. Det accepteras ofta av kunden då kioskerna brukar ha öppet på okristliga tider (sena kvällar, nätter) då kunden inte kan gå till livsmedelsbutiken som är stängd. Det är då enkelt för kunden att öppna plånboken och stilla godissuget som kan uppstå.

Flygplatser

Att köpa choklad på taxfree är något som många charterresenärer gör. Ofta är förpackningarna betydligt större än i vanliga livsmedelsbutiker, så kallade travelbags. När man handlar choklad är det viktigt att man packar den svalt så den inte utsätts för direkt solljus.