Den kanske mest klassiska tappningen på en berättelse om choklad är Roald Dahls ”Charlie and the chocolate factory”, översatt Kalle och chokladfabriken. Boken har filmatiserats åtminstone två gånger, första gången 1971 då ”Willy Wonka and the chocolate factory” gavs ut med Gene Wilder som Willy och Peter Ostrum som Charlie i rollerna. Andra gången kom filmen ”Charlie and the chocolate factory” ut 2005, med Johnny Depp i rollen som Willy och Freddie Highmore i rollen som Kalle.

Filmens handling

Den andra filmen är den som de flesta idag är bekant med och har sett. För den ovetande så kan man gå in på Kalle och chokladfabriken på IMDB och läsa om det som står där, exempelvis vilka skådespelare som var med.

Filmen handlar om 14-åringen Kalle som bor med sin mamma under fattiga förhållanden. Det är svårt att få pengarna att räcka till förnödenheter, än mindre till nöjen. Så en dag får Kalle nys om att en tävling utlysts, där 5 stycken deltagare ska vinna ett besök i den mytomspunna chokladfabriken. För att vinna måste man köpa en chokladkaka med rött omslag. I 5 kakors omslag finns en guldbiljett instoppad. Kalle drar vinstlotten ur sin köpta chokladkaka och äventyret kan börja.

Väl i fabriken så möter han föreståndaren Willy Wonka, vars stränga far är tandläkare. Vad barnen inte vet är att endast en av dem kan få åka hem igen från fabriken. De övriga 4 försvinner på de märkligaste sätten vilket gör att Kalle i slutet av besöket har vunnit.

Varför skrev Roald boken?

Roald Dahl var en barn- och ungdomsförfattare som insåg potentialen i att skriva om en chokladfabrik. Många barns dröm är att någon gång få se hur det ser ut i en sådan fabrik eftersom de älskar choklad. Det här är något som har realiserats i Sverige. Det finns nämligen chokladproducenter såsom Marabou som anordnat liknande tävlingar i Roald Dahls anda och faktiskt tillverkat guldbiljetter som följt med några enstaka chokladkakor. Det är om inte annat ett bra försäljningsknep eftersom många kommer vilja vinna guldbiljetten och därmed köpa chokladen.

Boken och filmerna är också lärande

Ett av bokens budskap är att man inte bör föräta sig på choklad, utan måttliga mängder räcker gott och väl. Det antyder också författaren i och med att låta Willy Wonkas far vara tandläkare, själva motpolen till att vara chokladfabriksägare. I de mycket omdebatterade och idag kritiserade Vipeholmsexperimenten lät man psykiskt sjuka personer som satt på mentalhem äta kola varje dag utan att borsta tänderna. De skrämmande resultaten lät inte vänta på sig. Tänderna blev för de flesta ruttna, svarta och fyllda med hål. Hade något liknande gjorts med mjölkchoklad istället för kola hade resultaten troligen sett likadana ut på grund av den höga sockerhalten. Därför är tandläkares rekommendation om lördagsgodis något som varit en positiv eff