Vi är väldigt många i den här världen som älskar choklad, och det är svårt att motstå det mörka guldet. Men många sorter är väldigt söta och är du en av dem som älskar att mumsa på choklad är det också extra viktigt att du tar hand om dina tänder.

Ligg steget före tandproblemen

Chokladindustrin förser oss med en otrolig mängd choklad. För någon som har svårt att stå emot sötsuget är det inte lätt att välja bort alla de olika sorters choklad, med många olika smaker, som är strategiskt utplacerade i affärerna. Sötsug handlar bland annat om att magbakterier som älskar sött kommunicerar med hjärnan och får oss att fortsätta välja det söta. Även om man kan gynna andra bakterier med annan smakpreferens, vilket påverkar hjärnan bort från sötsuget, så är det inte lätt innan du har kommit över den berömda ”tröskeln”. Så vet du med dig att du äter mycket choklad blir det bland annat extra viktigt att du tar hand om dina tänder då de påverkas mycket. För att undvika hål och slippa fler besök hos tandläkaren än nödvändigt, behöver du ha bra rutiner för munhygien och göra regelbundna besök hos exempelvis Södertandläkarna, så att du hinner ta hand om eventuella tandproblem innan de tar över. Det jobb du gör hemma för att ta hand om dina tänder, gör att du kan fortsätta äta choklad men också att dina tänder fortsätter vara fina. Viss missfärgning uppstår med åren oavsett vi vill eller inte, men det är också detaljer som du kan fixa, antingen hemma eller med hjälp av en tandhygienist.

Sverige ett chokladälskande land

Choklad kommer i många olika varianter, och här i Sverige är det mycket populärt med mjölkchoklad, som är en ljusare och sötare variant. Under årens lopp har den mörka och lite bittrare chokladen gjort framsteg i folks hjärtan, vilket rent hälsomässigt är mer positivt, men mjölkchokladen fortsätter sälja väldigt bra. Så för alla chokladälskare där ute – ta en extra sväng till tandläkaren och se över dina tänder, så du kan fortsätta njuta av din älskade choklad.